Welke dakbedekking kies je het best? De voor- en nadelen.
Welke dakbedekking kies je het best? De voor- en nadelen.

Terug naar overzicht

Er bestaan tal van  dakbedekkingen, maar welke is nu de beste dakbedekking voor jouw tuinhuis? We zetten de meest courante even op een rij en bespreken de voor- en nadelen.

asfaltrol

Asfaltrol (dakleer, roofing, bitumen) is een teerhoudende dakbedekking die geleverd wordt op rollen van 1 m breed. Asfaltrol kan geplaatst worden op alle daktypes, ongeacht de hellingsgraad, maar wordt omwille van het uitzicht meestal op daken met heel lage hellingen geplaatst. Hoewel roofing een vrij korte levensduur heeft, wordt dit meer dan goed gemaakt door de heel lage aanschafkost.

  

+ Lage aanschafkost : 3.39 € / m²*asfaltrol zwart dak

+ makkelijk te plaatsen

- Beperktere levensduur van +/- 5 jaar

- Visueel niet aantrekkelijk : Je ziet een volledig zwart vlak

 

shingels

Shingles (of glasvliesasfaltshingles) is een bitumineuze dakbedekking, ook wel asfaltleien genoemd. Dakshingles worden op hellende daken geplaatst, met een minimale dakhelling van 15°. Geplaatst zien shingles eruit als een echt leien dak. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende kleuren. De prijs/kwaliteit verhouding bij shingles is heel sterk; shingles gaan namelijk 15 tot 20 jaar mee. Er kan wel mosvorming ontstaan op shingles. Dit is wel makkelijk verwijderd met een ontmosser.

                               shingels

+ lage aanschafkost : 9 € / m²*

+ verschillende kleuren

+ sterke prijs/kwaliteit

- tijdintensief om te plaatsen

- mosvorming is mogelijk

 

 dakpanplatenDakpanplaten zijn stalen platen die het uitzicht van echte boomse pannen imiteren. Deze platen kunnen op hellende daken geplaatst worden met een minmale dakhelling van 8°. De platen zijn bewerkt met verschillende coatings waardoor deze levenslang meegaan. De coatings zorgen er wel voor dat dakpanplaten moeilijker te bewerken zijn. In de meeste gevallen wordt het dak van het tuinhuis daarom vooraf aangepast aan de werkmaten van dakpanplaten.

+ makkelijke montagedakpanplaten hellend dak

+ uitzicht van echte dakpannen

+ levenslange duur

- prijs : 20.9 € / m²*

- moeilijk te bewerken

 

epdm dakbedekking

EPDM is een rubberfolie die vooral gebruikt wordt bij tuinhuizen met platte daken of daken met een hele lage hellingsgraad (< 3°). EPDM kan niet verduren en gaat dus ook levenslang mee. EPDM wordt steeds geleverd in 1 volledig stuk voor het gehele dak, wat dit zeer montagevriendelijk maakt: vastlijmen en klaar! Er zijn echter geen keuzemogelijkheden in de kleur.

 

 

 

+ prijs: 12.34 € / m² epdm

+ makkelijke montage

+ levenslang duurzaam

- geen kleurkeuze

- bij grote constructies kan EPDM veel wegen

 

 

*         Prijzen zijn zoals geafficheerd in de Chalet Center winkels per datum 23 juni 2016

 
© copyright | Privacy statement | Cookie beleid | Algemene voorwaarden | Login |