Heb je een vergunning nodig bij het plaatsen van een...
Heb je een vergunning nodig bij het plaatsen van een...

Terug naar overzicht

Sinds 1 december 2012 mag je heel wat (bij)bouwen zonder bouwvergunning. Voor een kleine aanbouw aan je huis is een melding al voldoende. Voor een aantal vrije constructies hoef je zelfs helemaal niets doen.

Maar hoe zit het nu precies voor een tuinhuis of blokhut? We zetten de verschillende mogelijkheden en voorwaarden even op een rijtje. 

Wanneer tuinhuis plaatsen zonder vergunning?

Goed nieuws, want een tuinhuis plaatsen mag in heel wat gevallen vergunningsvrij.

Tuinhuizen of blokhutten vallen onder de categorie ‘vrijstaande bijgebouwen in zij- of achtertuin’ en komen in aanmerking voor vrijstelling van vergunning als ze voldoen aan volgende voorwaarden:

Afmeting tuinhuis 

De maximale hoogte van een tuinhuis zonder vergunning bedraagt 3,5m, gemeten van de grond tot het hoogste punt.

Daarnaast moet ook rekening gehouden worden met een maximale totale oppervlakte per woning van alle bijgebouwen samen. Deze bedraagt 40 m² en let op, want hierin vallen ook de reeds bestaande bijgebouwen.

De afmetingen van een tuinhuis zonder vergunning hangt dus af van hoeveel bijgebouwen je al hebt. Heb je bv. al een duivenhok van 20m², mag je dus nog maar een tuinhuis van max. 20m² bijbouwen.

Afstand tot perceelgrens

De blokhut moet binnen een straal van max. 30m rond de woning geplaatst worden.

Voor een tuinhuis in de achtertuin geldt dat deze 1 meter van de perceelsgrens moet blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd mag worden zonder deze bestaande scheidingsmuur te wijzigen. Voor het zijperceel telt een max. afstand van 3 meter.

Deze voorwaarden gelden trouwens ook voor andere vrijstaande gebouwen zoals garages, carports of zelfs poolhouses.

Wanneer meldingsplicht voor tuinhuis?

Meldingsplicht voor het bouwen van een tuinhuis bestaat eigenlijk niet meer. Voldoet jouw blokhut niet aan bovenstaande voorwaarden dan heb je een vergunning nodig. 

Wanneer wel bouwvergunning nodig voor tuinhuis?

Voor een eenvoudig tuinhuis zal een bouwvergunning niet snel nodig zijn. Maar heb je jouw oog laten vallen op een van onze luxe blokhutten, dan zou dit wel eens vereist kunnen zijn.

Want is jouw tuinhuis te hoog, te groot of heb je al 40 m² aan bijgebouwen in jouw tuin, dan zal je toch een vergunning moeten aanvragen.

Ook in geval van bijbouwen op beschermd erfgoed is een bouwvergunning voor tuinhuis vereist.

Indien er in dit geval plaatsingen door Chalet Center uitgevoerd worden, moeten wij ook steeds over je bouwvergunning beschikken!

Let op, informeer je steeds bij de gemeente

Zijn bovenstaande voorwaarden een zekerheid op vrijstelling? Neen!

Dit zijn richtlijnen die de overheid aan de gemeentes heeft gegeven om op basis daarvan hun eigen standaard regels op te stellen. De gemeente heeft dus het recht om toch een meldingsplicht op te leggen voor tuinhuizen of andere vrijstaande bijgebouwen van meer dan 20m².

Daarnaast heeft ook nog eens zo goed als ‘elke wijk’ zijn eigen verkavelingsvoorwaarden, waarbij je enkel een bepaalde grootte en type tuinhuis zonder vergunning mag plaatsen.

Of je woning bepaalde specifieke voorwaarden heeft kan alleen de gemeente en stedenbouw zeggen.

Dus… ons advies

Ben je van plan een tuinhuis te plaatsen? Vraag dus best even vooraf bij jouw gemeente (dienst ruimtelijke ordening) welke voorschriften het vergunningsvrij bouwen van een tuinhuis in gedrang kunnen brengen. 

 
© copyright | Déclaration de confidentialité | Gestion des cookies | Conditions générales | Login |