Waarom schilderen van je tuinhuis zo belangrijk is
Waarom schilderen van je tuinhuis zo belangrijk is

Terug naar overzicht

Stel je voor: je kocht een blokhut of tuinhuis en je kwam om tal van redenen niet onmiddellijk toe aan het schilderen van je tuinconstructie. Na een tijdje  zal het hout gaan verweren (rotten) en vergrijzen. Het is namelijk zo dat hout dat onbeschermd buiten staat, invloed ondervindt van regen, zon en insecten (houtwormen).

Geef insecten geen kans

Bescherm je tuinhuis tegen houtwormHoutwormen komen van kevers die hun larven in dood hout plaatsen. Wanneer de larven uitkomen, boren ze kleine gaatjes in het hout om naar buiten te kunnen komen en te ontpoppen tot kevers. Daarom kan je best zo snel mogelijk een primer aanbrengen op je tuinhuis. Deze zal een afwerend product op je hout zetten en een insecticide met langdurige werking.

Bescherming tegen houtrot

Houtrot wordt gevormd wanneer het hout meer vocht opneemt dan het kan afgeven. Hierdoor ontstaan er schimmels die het hout als voeding gebruiken. Een primer zal hier al wat bescherming tegen bieden, maar nog niet voldoende. Om je hout hier echt tegen te beschermen dient er geschilderd te worden.

De zon is schadelijk voor uw hout

De zon en haar UV-stralen zijn de laatste en meest schadelijke factor voor hout. UV-stralen bevatten zodanig veel energie dat deze de buitenste lagen van het hout beetje bij beetje afbreken. Dit zorgt voor de vergrijzing en verwering van het hout en deze samen veroorzaken het ontstaan van kleine scheurtjes. Het zijn net de pigmenten of kleur van de verf die hiertegen een filter voorzien. Dit is ook de reden waarom je nooit een volledige kleurloze verf of beits zal vinden om je tuinhuis te beschermen.

Welke producten gebruik ik het beste?

Primer als bescherming voor uw tuinhuisEr zijn verschillende behandelingsproducten/verfsoorten op de markt, met als belangrijkste beitsen of dekkende verven. Beitsen zijn producten die in het hout trekken en de poriën van het hout opvullen. Hierdoor zorgt de beits ervoor dat het hout minder vocht kan opnemen en schimmels zich daardoor niet meer kunnen ontwikkelen. Het hout blijft wel rechtstreeks in contact komen met de regen. Deze behandeling dient dan ook jaarlijks herhaald te worden.

Dekkende verven gaan het contact tussen het hout en de regen volledig proberen verbreken waardoor het hout sowieso een veel lagere vochtopname heeft. De behandelings-/herhalingsperiode van dekkende verven hangt dan ook af van de kwaliteit van de gebruikte verf.

Het is steeds aangewezen goed de richtlijnen van de fabrikant te volgen met betrekking tot het schilderen van je tuinhuis om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je prachtige blokhut!

 
© copyright | Privacy statement | Cookie beleid | Algemene voorwaarden | Login |