Vergunning nodig bij het plaatsen van een tuinhuis?
Vergunning nodig bij het plaatsen van een tuinhuis?

Terug naar overzicht

Sinds 1 december 2012 mag je heel wat (bij)bouwen zonder bouwvergunning. Voor een kleine aanbouw aan je huis is een melding al voldoende. Voor een aantal vrije constructies hoef je zelfs helemaal niets doen.

Maar hoe zit het nu precies voor een tuinhuis of blokhut? We zetten de verschillende mogelijkheden en voorwaarden even op een rijtje. 

 

Wanneer tuinhuis plaatsen zonder vergunning?

Goed nieuws, want een tuinhuis plaatsen mag in heel wat gevallen vergunningsvrij.

Tuinhuizen of blokhutten vallen onder de categorie ‘vrijstaande bijgebouwen in zij- of achtertuin’ en komen in aanmerking voor vrijstelling van vergunning als ze voldoen aan volgende voorwaarden:

  • Afmeting tuinhuis 

De maximale hoogte van een tuinhuis zonder vergunning bedraagt 3,5 m, gemeten van de grond tot het hoogste punt.

Daarnaast moet ook rekening gehouden worden met een maximale totale oppervlakte per woning van alle bijgebouwen samen. Deze bedraagt 40 m² en let op, want hieronder vallen ook de reeds bestaande bijgebouwen.

De afmetingen van een tuinhuis zonder vergunning hangt dus af van hoeveel bijgebouwen je al hebt staan. Heb je bv. al een duivenhok van 20m², dan mag je dus nog maar een tuinhuis van max. 20 m² bijbouwen.

  • Afstand tot perceelgrens

De blokhut moet binnen een straal van max. 30 m rond de woning geplaatst worden. 

Voor een tuinhuis in de achtertuin geldt dat deze 1 meter van de perceelsgrens moet blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd mag worden zonder deze bestaande scheidingsmuur te wijzigen. Voor het zijperceel telt een max. afstand van 3 meter.

Deze voorwaarden gelden trouwens ook voor andere vrijstaande gebouwen zoals garages, carports of zelfs poolhouses.

  • Woonfunctie

Let op, want indien het bijgebouw een woonfunctie heeft, moet hiervoor wel steeds een vergunning aangevraagd worden en dient er samengewerkt te worden met een architect. Voorbeeld van een dergelijk bijgebouw is een tuinkantoor.

Wanneer meldingsplicht voor tuinhuis?

Voldoet jouw blokhut niet aan bovenstaande voorwaarden, dan heb je een vergunning nodig. Voor vrijgestelde activiteiten kan het wel nog zijn dat provinciale en/of gemeentelijke verordeningen een meldingsplicht opleggen. Dit vraag je dus best altijd even na bij de gemeente. 

 

Wanneer wel bouwvergunning nodig voor tuinhuis?

Voor een eenvoudig tuinhuis zal een bouwvergunning dus niet snel nodig zijn. Maar heb je jouw oog laten vallen op een van onze luxe blokhutten, dan zou dit wel eens vereist kunnen zijn.

Is jouw tuinhuis te hoog, te groot of heb je al 40 m² aan bijgebouwen in jouw tuin? Dan zal je toch een vergunning moeten aanvragen.

Ook in geval van bijbouwen op beschermd erfgoed is een bouwvergunning voor tuinhuis vereist.

De aanvraag van de vergunning dient uiteraard te gebeuren voorafgaand aan de geplande werken.

En indien de plaatsing door Chalet Center zal uitgevoerd worden, moeten wij ook steeds over je bouwvergunning beschikken!


Wanneer medewerking van architect verplicht?

Op het moment dat een omgevingsvergunning of melding verplicht is, gaat dit in principe ook steeds samen met de medewerking van een architect.

Welke plaatsingen krijgen dan een vrijstelling van samenwerking met een architect?

  • Een hok voor dieren dat de grootte van 40m² niet overschrijdt met een kroonlijsthoogte niet hoger dan 3m, nokhoogte niet hoger dan 4,5 m en bijbehorende afrastering 

  • Een tuinhuisje, bergplaats, garage of carport met een maximale grootte van 40m² met een kroonlijsthoogte niet hoger dan 3 m en nokhoogte niet hoger dan 4,5 m

  • Een serre die de grootte van 40m² niet overschrijdt met een kroonlijsthoogte niet hoger dan 3 m en nokhoogte niet hoger dan 4,5 m

 

Let op, informeer je steeds bij de gemeente

Zijn bovenstaande voorwaarden een zekerheid op vrijstelling? Neen!

Dit zijn richtlijnen die de overheid aan de gemeenten heeft gegeven om op basis daarvan hun eigen standaardregels/bijkomende voorwaarden op te stellen. De gemeente heeft dus het recht om toch een meldingsplicht op te leggen voor tuinhuizen of andere vrijstaande bijgebouwen van meer dan 20 m².

Daarnaast heeft ook nog eens zo goed als ‘elke wijk’ zijn eigen verkavelingsvoorwaarden, waarbij je enkel een bepaalde grootte en type tuinhuis zonder vergunning mag plaatsen.

Of je woning bepaalde specifieke voorwaarden heeft, kan je bij de gemeente (dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening) navragen.

 

Dus… Ons advies

Ben je van plan om een tuinhuis te plaatsen? Vraag dan best even vooraf na bij jouw gemeente (dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening) welke voorschriften het vergunningsvrij bouwen van een tuinhuis in het gedrang kunnen brengen. 

 
© copyright | Privacy statement | Cookie beleid | Algemene voorwaarden | Login |